Агенда

Један дан, 80 места у публици, 10 предавања из технологије, науке и бизниса.

📋 Регистрација

9:30 - 10:00

🎉 Отварање

10:00-10:15

Предраг Спасојевић
Предраг Спасојевић
Извршни директор, Хулуву

Шта када девелопер постане матор?

10:15 - 11:00

Чињеница да је просечна старост девелопера 31-32 године намеће питање где нестају девелопери када остаре? Где се налази то “гробље слонова” на које иду остарели девелопери? Анализираћу проблем старења девелопера из различитих углова. Да ли су девелопери нови спортисти којима каријера траје до касних 30-их? Да ли заиста желимо да кодирамо у нашим 50-им и 60-им годинама? Ако желимо како да обезбедимо да неко хоће да нас запосли, како да останемо млади и свежи и конкурентни и да ли је то уопште могуће? Ако не желимо да чукамо код до пензије које су нам опције? Не могу сви бити менаџери. Реална је могућност да се потреба за девелоперима значајно смањи и шта онда радити са хордом маторих девелопера које нико неће? Све у свему, пробаћу мало да гледам у будућност и анализирам опције за преживљавање девелопера када остаре.

☕️ Пауза

11:00 - 11:10

Тамара Којић
Тамара Којић
Извршна директорка, Мокрин Хаус

Нови (нормални) рад

11:10 - 11:40

У години у којој се прича о „новом нормалном“, а пословне мејлове потписујемо жељама за све најбоље „у овим изазовним временима“, многи су били приморани да промене своје радне навике. У овом предавању ћемо се осврнути на бенефите, изазове и лекције које је ова промена донела са собом. Шта смо научили о раду у доба неизвесности и шта је ту нормално? Које лекције можемо да применимо у будућности, и на који начин се за њу припремити? Колико је важно радно окружење и која је улога хабова и дељених простора за рад у свему томе?

🚽 Пауза

11:40 - 11:50

Дејан Босанац
Дејан Босанац
Сениор софтвер инжењер, Red Hat

Event-driven архитектура за IoT i Edge употреба

11:50 - 12:20

IoT и Edge решења баве се увезивањем дистрибуираних система. Pазличити случајеви употребе захтевају различите врсте комуникационих технологија. Срећом, постоји пуно решења отвореног кода и за најизазовније проблеме из овог домена. Бонус поен? Такође одлично функционишу заједно, пружајући одличан темељ за све ваше потребе. У овој сесији представљамо уобичајене обрасце комуникације и како се они уклапају у IoT и Edge решења. Истражићемо Apache пројекте који их омогућавају, попут Kafka, Qpid рутера и ActiveMQ. Разговараћемо о разликама и показати где различити приступи имају највише смисла. На крају ћемо истражити како ови пројекти заједно дају основу за један шири екосистем коме су фокус IoT и Edge случајеви употребе. Укратко ћемо проћи кроз архитектуре пројеката Eclipse Hono, EnMasse, Strimzi и Skupper и указати на њихове предности и место у IoT и Edge екосистемима у ​​облаку.

📱 Пауза

12:20 - 12:30

Милан М. Ћирковић
Милан М. Ћирковић
Научни сарадник Астрономске опсерваторије Београд

Енергетски реализам, нуклеарна енергија и анализа ризика

12:30 - 13:00

Глобални ризик од катастрофалних климатских промена постаје све озбиљнији фактор свих енергетских политика. По много чему, налазимо се на рубу провалије: уколико се сагоревање фосилних горива драматично не смањи на временској скали од највише неколико деценија, климатске нестабилности ће неминовно угрозити сам опстанак цивилизације. Коришћење нуклеарне енергије је, упркос често ирационалној, па и хистеричној, антинуклеарној пропаганди, једини реалистични начин да се фосилна горива потисну у неопходној мери. Игнорисање ове кључне теме нашег века је дубоко ирационално, неодговорно и суицидално на свим нивоима.

🍩 Пауза

13:00 - 13:10

Владимир Тркуља
Владимир Тркуља
Саветник за иновације, УНИЦЕФ

Отворени код - идеологија или бизнис?

13:10 - 13:40

Да ли је отворени код само други назив за бесплатан софтвер, и зашто није? Где живи отворени код, ко га креира и користи - и какве везе све то има са бизнисом и децом?

🍲 Пауза за ручак

13:40 - 14:30

Данило Кривокапић
Данило Кривокапић
Директор Шер Фондације

Хиљаду зашто, хиљаде камера

14:30 - 15:00

Пројектом ”Сигурно Друштво” који МУП Србије спроводи у сарадњи са компанијом Хуавеи предвиђено је постављане више хиљада паметних камера на територији Београда, као и коришћење софтвера за препознавање лица. Постављање камера је већ увелико у току а забринути грађани су покренули сајт hiljade.kamera.rs који пружа све познате информације о овом пројекту а покренута је и акција мапирања камера по читавом граду. У оквиру овог предавања моћи ћете да чујете како тече имплементација овог пројекта, који су ризици по права и слободе грађана, да ли је имплементација оваквог пројекта у складу са прописима и шта знамо о технологији која ће се користити.

☕️ Пауза

15:00 - 15:10

Милован Декић
Милован Декић
Вођа групе за истраживање корисника, Нордеус

Design thinking - Како да стварате производе које људи желе

15:10 - 15:40

Design thinking вам помаже да на креативан и иновативан начин решите неки бизнис изазов са којим се суочавате. Проћи ћемо кроз кључне фазе design thinking приступа. Кроз примере ћемо видети како главне фазе раде, и како их можете користити за боље доношење одлука приликом решавања сопствених изазова.

🧁 Пауза

15:40 - 15:50

Невена Софранић
Невена Софранић
Оснивачица Recrooit-а

Рад на даљину: добродошли у глобално село

15:50 - 16:20

Рад на даљину је оформио глобално тржиште рада, али Ковид-19 је учинио то тржиште монокултурном формом. Сада када сви запошљавају на даљину, актуелне су теме како се прилагодити раду од куће и који алати помажу при раду на даљину. Домаћи таленти имају велику прилику на глобалном тржишту, али правила која важе на домаћем тржишту су делимично другачија на светском. Предавањем ћемо открити који послови се могу обављати из Србије за друге земље, шта очекују послодавци у погледу радне етике и вештина, и које плате можете очекивати.

📱 Пауза

16:20 - 16:30

Горан С. Миловановић
Горан С. Миловановић
ДатаКолектив, Београд, Власник Wikimedia Deutschland, Berlin, Data Scientist for Wikidata

Структуирано семантичко знање у науци о подацима

16:30 - 17:00

Структуирано семантичко знање, представљено семантичким графовима попут Wikidata ili DBpedia база знања (knowledge base), представља не само најнапреднију основу за развој будућих система вештачке интелигенције, већ и изванредну подршку за обогаћивање постојећих скупова података у свакодневном раду. Наша тема су мапирања између два света: свет репрезентације знања путем семантичког графа и типичне табуларне data frame репрезентације коју налазимо у науци о подацима и домену релационих база података. Наш наратив ће почети од једне стандардне табуларне репрезентације у програмским језицима R и Python, коју ћемо онда трансформисати у семантички граф, а затим кроз језик SPARQL вратити у добро познату форму. Успут ћемо дискутовати RDF стандард за семантичке податке и његове добро познате серијализације (RDF/XML, Turtlе, JSON-LD, N-triples, N-quads…). Сви који су веровали да је Semantic Web егзотична идеја за привилеговане (а и коме то треба?) моћи ће да се опусте: много је лакше и достуније него што мислите.

☕️ Пауза

17:00 - 17:15

Јована Глигоријевић
Јована Глигоријевић
Недељник “Време”
Јелена Ожеговић
Јелена Ожеговић
Томсон фондација
Урош Недељковић
Урош Недељковић
Адвокатска канцеларија Недељковић

Панел “Информисаност у доба коронавируса”

17:15 - 18:00

Живећи у Маклухановом “глобалном селу” у коме су потпуно обрисане границе центра и периферије, затекла наc је и глобална пандемија. У избегавању прављења паралеле између ширења информација и вируса, време је да се посветимо “новом нормалном” у комуникацијама. На које све начине се променила размена информација? Да ли смо угушени упијањем новости у реалном времену? Како да разлучимо шта од њих да прихватимо, а шта да одбацимо? Коме је веровати - “струци”, “заједници”, “онима преко”, или, напросто - никоме? И, шта је, доврага, исправно - “сатараш” или “бећарац”?!

😢 Затварање

18:00 - 18:15

🍻 Матине

18:15