Агенда

📋 Регистрација

9:30 - 10:00

🎉 Отварање

10:00-10:10

Игор Спасић
Игор Спасић
Оснивач, Хипспејс, Софтверски инжењер

Етички код

10:10 - 11:00

Мало је ствари које су потпуно исправне. Непрестано се захтева наш суд у разлучивању онога шта преовладава. Како постоји више програмабилних уређаја него људи на планети, више него икада је неопходно да постављамо питања о вредностима кôда која нису искључиво економске природе. Подједнако је важно и да непрестано изналазимо одговоре на та питања, вагамо значај, утицај и домет кôда. Да ли то чинимо?

☕️ Пауза

11:00 - 11:10

Бранислава Гајић
Бранислава Гајић
Оснивач и сувласник Инфостуд групе

Oд студентског хобија до фирме која живи свој живот

11:10 - 11:40

Из данашње перспективе, почеци Инфостуда би били попут приче о стартапу који је настао у гаражи и онда кренуо навише. Али ти термини се у Србији нису користили ’99. године. И није било књиге “The Lean Startup” или нешто слично, да нам објасни шта, како и зашто треба да радимо. Ипак, од штапа и канапа смо порасли у Инфостуд групу са 6 децентрализованих бизниса, као и са цц 230 запослених, првенствено у Суботици. Кроз све фазе развоја и моја улога у Инфостуду се стално мењала и на крају бих могла рећи да ускачем тамо где ствари треба погурати или где треба покренути нешто ново.

🚽 Пауза

11:40 - 11:50

Реља Дерета
Реља Дерета
Суоснивач, Epic Assistants

Пут консултанта тренера предузетника - шта су ме танго и јавни наступ научили о покретању и развоју свог бизниса

11:50 - 12:20

Многи од нас маштају да покрену нешто своје, а ту се јаве многи страхови – хоће ли бити посла? Како да нађем клијенте? Да ли ћу умети да им помогнем? Да ли ћу их задржати? Како да истовремено развијам себе и свој бизнис? Одакле уопште да кренем? Реља Дерета је прво био инструктор аргентинског танга, затим тренер јавног наступа, а сад није сигуран шта је, али је генерално доста задовољан како му иде. У свом наступу ће поделити главне лекције и принципе које свакодневно користи у раду са клијентима, са собом и својим бизнисом. Не брините, плесање ће бити опционо.

📱 Пауза

12:20 - 12:30

Иван Минић
Иван Минић
Уредник и водитељ подкаста "Појачало"

Где се крију најбоље приче?

12:30 - 13:00

За ових 21 годину колико радим испричао сам и написао на стотине невероватних људских прича, иако сам интроверт, и мајка ми је писала писмене из српског до 5. разреда. Упознао сам невероватне људе, стекао њихово поверење и добио често приче које ником нису испричали. Од спортских, преко људских, до оних предузетничких. Причаћу вам о некима од њих, како су настале и како можда неке од тих ствари можете искористити у свом животу или послу.

🍩 Пауза

13:00 - 13:10

Тања Петровић
Тања Петровић
Истраживање и развој, Умлаут

Менаџер производа - савезник или уљез?

13:10 - 13:40

У данашњим развојним тимовима, менаџери производа и инжењери су често перципирани као супротстављене стране. Менаџери се жале на то да инжењери не испуњавају рокове, инжењери мисле да менаџери нису свесни техничке комплексности. Али шта ако можемо ову хостилну динамику да преокренемо и створимо право савезништво између менаџера и инжењера и убрзамо прогрес тима на претходно незамисливе начине? Дозволите да вам испричам причу о томе како, понекад, то заиста може да успе.

🍲 Пауза за ручак

13:40 - 14:40

Милош Вучковић
Милош Вучковић
Сениор инжењер, Ендава

Асинхрони Javascript са RxJS

14:40 - 15:10

Није изненађење што, са развојем Јаваскрипта, асинхроно програмирање све више постаје тема дебате. Преузимање података са више различитих сервера, имплементација временски зависних операција, ослушкивање догађаја на websocket-у, а потом синхронизовање свих наведених токова података може деловати као веома комплексна операција. Заједно са Милошем Вучковићем, сениор девелопером из Ендаве, истражићемо RxJS (Reactive Extension for JavaScript) пакет који доноси јединствен начин решавања проблема у асинхроном свету прогамирања, а помоћу компоновања асихнроних операција у целину која чини крајње решење.

☕️ Пауза

15:10 - 15:20

Петар Атанасовски
Петар Атанасовски
Директор производа, Целзијус

Поглед на будућност грађења тимова, културе и успешних производа

15:20 - 15:50

Каква је повезаност транспарентности и успешних производа? Како градити културу и окружење у коме тимови раде за исти циљ, и имају то увек на уму? Шта нам токенизација доноси и како мења начин на који сарађујемо, поглед на вредност коју доносимо на тржиште, и како би све то могло да изгледа 10 година од сад? Проћи ћемо заједно кроз принципе који стоје иза неких успешних прича домаће тецх сцене и анализирати како Wеб3 свет већ данас редефинише организације, тимове, производе и улогу појединца.

🧁 Пауза

15:50 - 16:00

Милош Николић
Милош Николић
Експерт инжењер клауд технологија (Expert Cloud Engineer), Zuehlke
Марко Миливојевић
Марко Миливојевић
Инжењер клауд технологија (Advanced Cloud Engineer), Zuehlke

Serverless & AWS Lambda - ствари које је требало да вас науче!

16:00 - 16:30

Serverless апликације су доживеле невероватан бум у последњих неколико година. Сви већи клауд провајдери нуде могућност развоја serverless апликација, међутим, колико год развој изгледао лаган, постоје ствари којих на прву лопту нисмо свесни, а које нам могу задати много главобоље. У овом предавању проћи ћемо кроз основне serverless ствари и показати замке на које можете наићи приликом развоја АWS Ламбда апликација и начина како да их заобиђете.

📱 Пауза

16:30 - 16:40

Јован Шикања
Јован Шикања
Оснивач портала Е-сигурност

Шта је то етичко хаковање и чему то служи?

16:40 - 17:10

Безбедност информационих система је све чешће тема медијских чланака. Данас, када информационе системе користимо свакодневно, у приватном и пословном животу, никада нас се та тема није више тицала. Наши лични и финансијски подаци налазе се распоређени на бројним серверима широм света. Са друге стране, готово да нема велике компаније која у свом постојању није имала макар један дата бреацх. Постоји више начина на који се може повећати безбедност једног информационог система. Један од њих је и симулација напада. У овом предавању причаћемо како информациони системи изгледају из угла нападача. Ко су етички хакери, на који начин они покушавају да компромитују системе. Да ли је то што они раде легално или им је место у затвору?

☕️ Пауза

17:10 - 17:20

Миланка Матић
Миланка Матић
Шеф за постављање питања Јунајтед.Клауд

Постављањем правих питања до квалитета - шта је заправо QA?

17:20 - 17:50

Који је најбољи превод за QА? Како обезбеђујемо квалитет? Зашто не можемо да будемо "само" тестирање и зашто је некад то исто а некад није? Где је QА у агилном развоју производа?

😢 Затварање

17:50 - 18:00

🍻 Матине

18:00